Nieuws

Olympic Festival Middelkerke: 16 dagen lang olympisch plezier voor fans in België
20/02/2024, 13:19

Het Olympic Festival op het strand van Middelkerke wordt de verzamelplaats voor Belgische supporters tijdens de Olympische Spelen deze zomer. De belangrijkste competities op reuzenschermen, optredens en dj’s, een gezellige beachbar, elke dag verschillende sportinitiaties, … én het officiële terugkeermoment van de Team Belgium atleten die uitblonken in Parijs. 
Wie niet naar Parijs gaat, is voor de volledige duur van de Olympische Spelen meer dan welkom in Middelkerke. In de schaduw van het gloednieuwe casinogebouw SILT opent het Olympic Festival van 26 juli tot 11 augustus 2024 elke dag zijn deuren voor meer dan 2000 Team Belgium fans. Het BOIC, de gemeente Middelkerke en organisator Golazo creëren een supportersdorp waar iedereen in een olympische sfeer zelf kan sporten, naar sport kijken of sport beleven.  

 
Op vrijdagavond 26 juli is er een officiële opening voor genodigden, maar vanaf zaterdag 27 tot en met zondag 11 augustus is het Olympic Festival elke dag van 10u ’s ochtends tot middernacht toegankelijk voor iedereen.  
Op het strand, de zee en de dijk van het Olympic Festival kan je zelf meedoen aan diverse sportactiviteiten om vervolgens in de gezellige beachbar op reuzenschermen de prestaties van de Team Belgium atleten in Parijs live te volgen. Medaillewinnaars en andere Olympians komen enkele dagen na hun competitie rechtstreeks vanuit Frankrijk naar Middelkerke voor een huldiging op het thuispodium. Sowieso wordt er op het Olympic Festival elke dag een feestje gebouwd met dj’s en optredens. 
De toegang tot het Olympic Festival in Middelkerke is gratis, met uitzondering van drie momenten (zondagmiddag 28 juli, zaterdagavond 3 augustus en zondagavond 10 augustus) waarop bekende Belgische artiesten en dj’s optreden. Dan zal er een inkomticket nodig zijn, binnenkort in verkoop. 
 
Jean-Michel Saive, voorzitter van het BOIC: "Als Olympiër die zeven keer de eer had deel te nemen aan de Olympische Spelen, begrijp ik als geen ander hoe cruciaal de steun van supporters is, zowel in het olympisch stadion als vanuit het thuisfront. Het Olympisch Festival belooft een bijzondere ervaring te worden. Na het succes van het Rio House voor de Olympische Spelen van Rio in 2016, zijn we nu verheugd om voor de tweede keer een groots Olympisch evenement aan de kust te organiseren voor de Team Belgium supporters. Mijn oprechte dank gaat uit naar onze partners, de gemeente Middelkerke en Golazo, voor hun waardevolle bijdrage aan dit unieke evenement. Laten we samen het olympisme vieren en onze Team Belgium atleten met trots ondersteunen!" 
 
Cédric Van Branteghem, CEO van het BOIC: "Samen creëren we een unieke Olympische beleving in eigen land. Het Olympic Festival in Middelkerke wordt niet alleen een verzamelplaats voor Team Belgium supporters, maar een bruisend fandorp waar iedereen, 16 dagen lang, de olympische sfeer kan proeven, zelf kan sporten en de successen van onze Team Belgium atleten in Parijs live kan beleven. We heten iedereen graag welkom om deel uit te maken van deze olympische ervaring.” 
De komst van het Olympic Festival naar Middelkerke is voor burgemeester van Middelkerke Jean-Marie Dedecker een fantastisch zomergeschenk met een enorme persoonlijke waarde. “De Olympische Spelen zijn mythisch. Voor iedereen. Ik weet uit eigen ondervinding wat voor impact de Olympische Spelen hebben. Ik was aanwezig op vijf opeenvolgende Olympische Spelen. De eerste was Los Angeles 1984, de laatste Sydney 2000. Die diploma’s hangen prominent in mijn werkkamer.”  
“Als sporter zijn de Olympische Spelen het summum. Mijn absoluut hoogtepunt als nationaal judocoach waren de Spelen in Atlanta in 1996. Aan het goud van Ulla Werbrouck en de medailles van Gella Vandecaveye, Harry Van Barneveld en Marie-Isabelle Lomba denk ik nog dagelijks. Ons land stond in rep en roer met het goud van ‘Fredje’ Deburghraeve op de 100 m. schoolslag. Of met de bronzen medaille van Sébastien Godefroid in het zeilen. Zo zie je maar, olympiër ben je voor het leven. Dus ik ben verrukt dat we die olympische sfeer naar Middelkerke brengen, want ook voor het publiek - sportliefhebbers of niet - zijn de Spelen een enorme ervaring.”
Middelkerks sportschepen Henk Dierendonck kijkt vooral uit naar het actieve luik van het Olympic Festival: “Dat wordt een fantastische aanvulling voor ons zomerse sportaanbod. Voor veel vakantiegangers en Middelkerkenaars is sport een dagelijkse must. Als we onze sportliefhebbers dit aanbod kunnen voorschotelen, in die setting… Dan wordt het moeilijk om de Middelkerkse sportzomer te overtreffen.”
 
Olympic Festival praktisch 
 
Live uitzendingen  
Tijdens het Olympic Festival worden de belangrijkste olympische wedstrijden live vanuit Parijs uitgezonden op de grote tv-schermen op het terrein. Op de schermen zullen de wedstrijden van de Team Belgium-atleten altijd voorrang krijgen.  


Huldigingen 
De Team Belgium atleten worden uiteraard gehuldigd in het Lotto Belgium House in Parijs. Maar de meesten keren na hun deelname ook terug naar België. Om deze atleten te laten vieren met al hun fans op het thuisfront zorgen wij in Middelkerke ook voor een huldiging!  


Sportinitiaties 
Op het strand, de zee en de dijk van het Olympic Festival worden dagelijks activiteiten georganiseerd onder leiding van verschillende sportfederaties. Om in een olympische sfeer te blijven, volgt het sportprogramma in Middelkerke zo veel mogelijk de competitiekalender van onze Team Belgium-atleten in Parijs.  


Concerten en dj’s 
Het Olympic Festival biedt elke avond muziek en animatie, maar op drie momenten staan er bekende Belgische namen op het podium. Wie? Dat maken we later nog bekend, maar het zijn stuk voor stuk grote publiekstrekkers. 

  • Zondagmiddag 28 juli  
  • Zaterdagavond 3 augustus  
  • Zondagavond 10 augustus  

Toegang 
De site is dagelijks open van 10u tot middernacht. De toegang tot het Olympic Festival is gratis met uitzondering van de drie momenten waarop bekende Belgische artiesten optreden. Dan zal er een inkomticket nodig zijn, waarover binnenkort meer details volgen. 

Top